U trendu

Erdoganov portparol: Nadamo se da će Nemačka odustati

Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Ibrahim Kalin danas je napao Nemačku nakon što je Berlin zapretio da neće više obezbeđivati garancije za nemačke korporativne investicije, prenosi Rojters.

Navodi se da je Kalin kazao da Ankara ne može da prihvati takav pristup, što po navodima Rojters vodi dodatnoj eskalaciji spora između dve zemlje koje su NATO saveznice.

„Za nas nije moguće da prihvatimo izjave kojima je cilj da pomute ekonomsko okruženje na osnovu političke motivacije, nadamo se da će oni odustati od ovoga“, rekao je Kalin na konferenciji za medije u Ankari.

On je naveo da Turska sa Nemačkom ima „dobre odnose“.

„Mi želimo da takvi i ostanu“, kazao je Erdoganov portparol.

Kalin je dodao da ne „nema ni govora“ o tome da bi trebalo da postoji briga po bezbednost nemačkih državljana koji putuju u Tursku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra neophodnom i neizbežnom seriju mera protiv Turske, koje je danas najavio ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel.

Rojter prenosi da je to na Tviteru napisao portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Zajber je tvitovao izjavu kancelarke: „Merkel: Mere koje je najavio ministar spoljnih poslova protiv Turske neophodne su i neizbežne“.

Gabrijel je najavio da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor Turskoj na pritvaranje nemačkog aktiviste za ljudska prava, a Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Nemce koji putuju u tu zemlju na povećan oprez.

„Potrebno je da naša politika prema Turskoj ide u novom pravcu… ne možemo da nastavimo kao dosad. Moramo da budemo jasniji nego dosad da bi odgovorni u Ankari razumeli da takva politika nije bez posledica“, rekao je Gabrijel novinarima.

Kako je dodao, ovi novi koraci dogovoreni su sa kancelarkom Angelom Merkel.

On je rekao da će Nemačka razgovarati sa partnerima EU o evropskim aspiracijama Turske i naglasio da Berlin više ne može da bude garant nemačkih korporativnih investicija u Turskoj.

„Potrebno je da naša politika prema Turskoj ide u novom pravcu… ne možemo da nastavimo kao dosad. Moramo da budemo jasniji nego dosad kako bi odgovorni u Ankari razumeli da takva politika nije bez posledica“, rekao je Gabrijel.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas svoje državljane da budu oprezniji kada putuju u Tursku.

„Ljudi koji putuju u Tursku iz privatnih ili poslovnih razloga mole se da budu na većem oprezu i treba da se jave nemačkim konzulatima i ambasadi čak i za kraće posete“, navelo je saopštenje u preporuci svojim građanima.

Turske vlasti uhapsile su ove nedelje nekoliko aktivista za ljudska prava, među kojima i nemačkog državljanina Petera Štojdnera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.