Erdoganov portparol: Turska i SAD mogu da spasu svoje odnose

ISTANBUL – Turska i SAD mogu da spasu svoje odnose, izjavio je danas portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio sankcijama Ankari u trenutku kada se produbljuju tenzije između dve zemlje.

„Odnosi se mogu spasiti i poboljšati pod uslovom da američka administracija ozbiljno shvati zabrinutost Turske za bezbednost“, napisao je Ibrahim Kalin u autorskom tekstu za provladin list „Dejli Sabah“.

Kalin je naveo i da Tramp možda ima dobre namere u pogledu odnosa sa Erdoganom i Turskom.

„To će biti uzvraćeno kada odnosi budu zasnovani na međusobnom poštovanju i zajedničkom interesu“, istakao je Erdoganov portparol.

On je ukazao da pretnje Turskoj neće funkcionisati, već će, kako je upozorio, samo naškoditi odnosima između Ankare i Vašingtona.

Dve zemlje su u sporu zbog niza pitanja među kojima je politika Vašingtona u Siriji, zahtev Ankare za izručenje muslimanskog sveštenika koga krivi za pokušaj puča 2016. i zabrinutost SAD za američke državljane i osoblje ambasade koji su uhapšeni u Turskoj, navodi Rojters.

Tramp je ove nedelje direktno upozorio Tursku na moguće sankcije ukoliko ne oslobodi Endrjua Bransona, američkog hrišćanskog pastora koji je u Turskoj uhapšen, a koga je Vašington opisao kao taoca.

Branson je ove nedelje prebačen u kućni pritvor nakon što je više od 20 meseci držan u turskom zatvoru, dok je trajalo suđenje protiv njega po optužbama za terorizam.

Trampova administracija je pojačala napore s ciljem da oslobodi Bransona nakon sudske odluke.

„SAD će uvesti obimne sankcije Turskoj jer je toliko dugo lišila slobode pastora Endrjua Bransona, velikog hrišćanina, porodičnog čoveka i divno ljudsko biće“, poručio je Tramp na Tviteru.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike