U trendu

Eskobar: Popuniti sva četiri upražnjena mesta u Ustavnom sudu 27. februara

PODGORICA – Ponovno uspostavljanje kvoruma u Ustavnom sudu, iako pozitivan iskorak, nije dovoljan, ocenio je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar dodajući da sva četiri upražnjena mesta moraju biti popunjena kako bi ta institucija stvarno bila funkcionalna.

Eskobar je kazao agenciji Mina da bi crnogorski parlament na sednici u ponedeljak trebalo da popuni sva četiri upražnjena mesta u Ustavnom sudu, prenosi RTCG.

On je ocenio da je kompetentan i potpuno funkcionalan Ustavni sud neophodan za zaštitu demokratskih institucija i prava građana u Crnoj Gori, kao i preduslov za rešavanje aktuelne političke krize u državi.

“Ponovno uspostavljanje kvoruma, iako pozitivan iskorak, nije dovoljno. Sva četiri upražnjena mesta u Ustavnom sudu moraju biti popunjena kako bi ta institucija stvarno bila funkcionalna”, smatra Eskobar.

On je rekao da sve što je manje od toga dovodi do rizika produbljivanja političke krize u Crnoj Gori.

“Nakon ponovnog uspostavljanja potpuno funkcionalnog Ustavnog suda, prevremeni parlamentarni izbori jedini su put za demokratsko rešenje trenutne krize”, kazao je Eskobar.

Ti izbori, kako je naveo, mogu vratiti poverenje građana u vladu i jasan su put za nastavak napredovanja ka Evropskoj uniji.

Prema rečima Eskobara, da bi izbori bili uspešni i demokratski, vlast ih mora voditi profesionalno, nestranački i odgovorno, u skladu s međunarodnim demokratskim normama i crnogorskim zakonima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar