U trendu

EU će biti potrebna zajednička vojska

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je danas da će Evropskoj uniji biti potrebna zajednička armija ukoliko želi da dugoročno ojača bezbednost.

EU će morati da formira zajedničku vojsku kako bi se suočila sa sve većim pretnjama, uključujući pretnu od terorizma, agresivnu Rusiju i dosada nezabeležen priliv izbeglica sa Bliskog istoka i iz drugih područja, rekao je Sobotka na skupu čeških diplomata u Pragu, prenosi Blumberg.

Ta zajednička armija ne treba da bude konkurencija NATO već da EU učini „pouzdanijim partnerom,“ dodao je on.

Sobotka se ovim pridružio nizu evropskih funcionera koji su posle napada u Parizu i odluke o Bregzitu u Velikoj Britaniji tražile veću vojnu integraciju Unije.

Velika Britanija je ranije prednost davala koordinaciji vojnih akcija kroz NATO ali njen izlazak iz Unije bi mogao utrti put Nemačkoj i Francuskoj, koje podržavaju bližu vojnu saradnju unutar Unije, da promene pristup.

Sobotka je rekao da bi lideri EU mogli razgovarati o zajedničkoj vojsci na sastanku u septembru.

„Ubeđen sam da dugoročno ne možemo bez zajedničke evropske armije,“ rekao je on. „Nadam se da će samit EU na jesen doneti konkretne predloge i obećanja.“

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je u martu 2015. godine da podržava stvaranje evropske armije kako bi pokazao Rusiji da su članice EU rešene da brane svoje vrednosti, podseća Blumberg.

U maju, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku rekla je da je spremila dokument koji uključuje stvaranje zajedničke odbrambene strukture u skladu sa odredbama iznetim u Lisabonskom sporazumu iz 2008. godine, preneo je Tajms.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar