najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

EU će pomoći Tunisu u borbi protiv terorizma

Evropska unija se danas saglasila da pomogne Tunisu u borbi protiv islamskih ekstremista i da podrži privredu te zemlje, uključujući i povećaje kvote za količinu maslinovog ulja Tunis koje sme da proda na evopskom tržištu.

Nekoliko modaliteta saradnje dogovoreno je prilikom današnjeg susreta šefova diplomatija EU sa premijerom Tunisa Habibom Esidom.

U saopštenju, ministri EU su izrazili solidarnost sa tom severnoafričkom zemljom u kojoj je prošlog meseca u terorističkom napadu u mediteranskom izletištu Sus ubijeno 38 turista, uglavnom građana Unije.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini izjavila je da je u interesu samih Evropljana da pomognu Tunisu i demokratski izabranim vlastima te zemlje.

“Moramo da držimo živom nadu u regionu koji s očava sa toliko teškoća”, rekla je Mogerini.

Na sastanku šefova diplomatija EU razmotrena je i situacija u Libiji, gde su navodno u kampovima džihadista obučavani mnogi naoružani ekstremisti koji su se zatim infiltrirali u Tunis.

EU se nada i uspostavljanju nacionalne vlade u Libiji, sa kojom bi mogli biti sklopljeni sporazumi o merama za smanjivanje broja migranata koji sa obala Libije isplovljavaju za Evropu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike