U trendu

EU dala 44 miliona evra, a problema s migrantima sve više

SARAJEVO – Evropska unija je za migrantsku krizu u BiH do sada dala 44 miliona evra od 2007., ali uprkos tome problema je sve više, a kamp Vučjak bi danas mogao da bude zatvoren.

Najviše problema je u Unsko-sanskom kantonu.

„Do prošle godine iz Evrope je stiglo u BiH više od 10 miliona, a samo tokom prošle godine i ostala 34 miliona evra za skloništa, hranu, vodu, sanitarije, odeću, psihosocijalnu pomoć“, piše sarajevski Avaz.

Navodeći da je situacija na terenu eskalirala, list ističe da nema novca, kao ni dovoljno skloništa, vode i hrane.

U vezi sa spornim milionima poslednjih dana putem medija šalju se „otrovne strelice“ na relaciji Vlada Federacije BiH (FBiH)-Unsko-sanski kanton, podseća list.

Prema Avazu, Vlada FBiH je početkom jula doznačila četiri miliona KM Vladi Unsko-sanskog kantona za pomoć u rešavanju migrantske krize i ova sredstva je trebalo da budu preusmerena Crvenom krstu Bihaća, ali je problem nastao kada je Kanton odlučio da bi novac mogao preusmeriti za izgradnju policijske stanice u Bužimu.

Nezavisni odbornik u Gradskom veću Bihaća Sej Ramić je rekao da se ne mogu pratiti tokovi novca i da je u migrantskoj krizi se iskorišćeno.

„Neka vlada zadrži pare u Sarajevu, ali neka i migranti ostanu u Sarajevu“, poručio je Ramić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.