U trendu

EU dodala još desetine beloruskih zvaničnika na listu sankcionisanih

Evropska unija dodala je danas na listu sankcionisanih Belorusa još desetine zvaničnika zbog njihove odgovornosti za zastrašivanje i nasilje nad demonstrantima, članovima opozicije i novinarima, tokom protesta posle spornih predsedničkih izbora u avgustu.

Sankcije uključuju zabranu putovanja u zemlje EU i zamrzavanje imovine. Osim toga, gradjanima i kompanijama EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje navedenim pojedincima i entitetima.

Savet EU saopštio je da taj potez dolazi „kao odgovor na brutalnost beloruskih vlasti i kao podrška demokratskim pravima gradjanima Belorusije“.

Zabrana putovanja i zamrzavanje imovine uvedene su i istaknutim biznismenima i kompanijama koji imaju koristi ili podržavaju režim predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je ostao na vlasti sa osvojenih 80 posto glasova na izborima koje opozicija i EU smatraju nameštenim.

Prošlog meseca, EU je na listu sankcionisanih dodala Lukašenka i njegovog sina Viktora, koji je beloruski savetnik za nacionalnu bezbednost.

Sa današnjim proširenjem liste sada ukupno 88 ljudi i sedam „entiteta“, uglavnom organizacija, kompanija ili banaka pod režimom sankcija EU protiv Belorusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.