U trendu

EU i Bregzit: Oči uprte u kancelarku Merkel

Ogromna većina Evropljana s nevericom i nerazumevanjem dočekala je odluku Britanaca da napuste Evropsku uniju i sad su sve oči uprte u nemačko-francuski tandem i posebno kancelarku Angelu Merkel u očekivanju da svojom državničkom i snagom Nemačke otvori vidik daljeg puta Unije i predoči da će Nemačka jamčiti za jedinstvo EU.

Svi očekuju jasan plan o zbijanju redova evropske sada 27-orice ali ne i neki plan o jačanju političko-ekonomske integracije, već mere za odbranu ekonomske, finansijske stabilnosti i suzbijanje terorizma i ilegalne imigracije, što su i najveće brige evropskih gradjana.

To je već nagovestio ključni nemački ministar finansija Volfgang Šojble, naglasivši da se „sad mora gledati napred“ i da „Evropa mora ostati ujedinjena“, čime je jasno želeo da odagna strahove o ugroženosti Unije, imajući u vidu odmah jutros ispoljene zahteve populista naročito u Francuskoj i Holandiji da se i te zemlje na referendumima izjašnjavaju o opstanku u EU.

Jutros su telefonom mišljenja razmenili kancelarka Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland koji u ponedeljak putuje u Berlin očigledno da se pripremi vanredni susret vodja Unije na margini redovnog samita u utorak i sredu.

Oland je jutros sazvao hitan sastanak užeg kabineta i očekuje se da se, isto kao i kancelarka Merkel, uskoro obrati javnosti.

Evropska komisija i Evropska centralna banka su spremili temeljite mere za slučaj da na referendumu pobede pristalice izlaska Britanije iz EU, a od jutros su već upućene bitne poruke da mehanizmom razgrađivanja Velike Britanije iz struktura EU „neće biti pravne praznine“, kako je poručio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Čelnici institucija EU uveravaju da će zona evra i ekonomska stabilnost Unije biti održane i da postoje i moćna sredstva i mere za to, iako niko ne krije zabrinutost zbog velikog pada vrednosti evropskih berzi.

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero je izjavio da „Evropa nastavlja da postoji ali mora povratiti poverenje gradjana i to hitno“.

„Političari sad moraju sve učiniti da se ograniče ekonomske posledice Bregzita“, rekao je predsedik nemačkog ekonomskog instituta IFO Klemens Fojst, a direktor evropskog instituta „Žak Delor“ Anrik Enderlen je naglasio da je najvažnije da u ovom času do Evropljana stigne „snažna nemačko-francuska poruka“.

Belgijski premijer Šarl Mišel je rekao da na novom vanrednom susretu vodja EU, ali bez britanskog premijera Dejvida Kamerona, u julu treba utvrditi političke smernice za budući razvoj Evrope, kako kad je reč o jedinstvenom tržištu i monetarnoj uniji, a naročito kad je reč o bezbednosti i granicama Unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar