najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

EU i Turska postigle dogovor o migrantima

Evropska unije i Turska postigle su dogovor o rešavanju migrantske krize, javile su svetske agencije.

“Sporazum sa Turskom je odobren. Svi ilegalni migranit biće vraćeni iz Grčke u Tursku počev od nedelje, 20. marta”, rekao je Sobotka.

Premijer Finske Juha Sipila naveo je na Tviteru da je sporazum s Turskom odobren, što je potvrdilo i nekoliko izvora u EU, preneo je AFP.

Češki premijer Bohusalv Sobotka je naveo da je uz ustupke Ankari postignut dogovor o vraćanju ilegalnih imigranata iz Grčke u Tursku, preneo je AP.

Rojters je ranije danas preneo, pozivajuću se na neimenovanog visokog zvaničnika Evropske unije da nacrt sporazuma EU i Turske o rešavanju migrantske krize predviđa da njegova primena počne 20. marta.

On je dodao da je Ankara nagovestila da je spremna da prihvati najnoviji nacrt sporazuma sa EU, prenosi Rojters.

Komisija EU bi, prema njegovim rečima, za nedelju dana trebalo da pripremi spisak projekata kako bi se ubrzalo slanje pomoći Turskoj za migrante.

Nacrt sporazuma predviđa ubrzanje priprema za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja u pregovorima Ankare i Brisela i to tako da do kraja juna bude otvoreno poglavlje 33 o budžetu i finansijama.

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk spreman je da nacrt dogovora sa Turskom o suzbijanju nelegalne migracije, preda danas na odobrenje liderima 28 zemalja članica Evropske unije, javio je ranije Rojters.

Tusk je, nakon prepodnevnih pregovora sa turskim premijerom Ahmetom Davutoglijem, organizovao nastavak razgovora i za vreme ručka, prenosi britanska agencija, pozivajući se na izvore EU.

Prema predloženom sporazumu, Ankara će prihvatiti nazad sve nelegalne migrante koji su prešli u Grčku, uključujući i sirijske izbeglice, ukoliko EU preuzme neke sirijske izbeglice i novčano nagradi Tursku, uvede bezvizni režim putovanja i obezbedi napredak Ankare u pregovorima o pristupanju EU.

 Merkel: Pregovori sa Turskom neće biti laki

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je, nakon što su lideri EU dogovorili zajedničku poziciju o planu vraćanja desetina hiljada migranata Turskoj, da današnji pregovori sa Ankarom neće biti laki.

Ona je istakla da EU mora da bude spremna da počne brzo da vraća migrante iz Grčke u Tursku kako bi se izbegao “faktor privlačenja” pre nego što novi sistem stupi na snagu.

Merkel je na konferenciji za novinare navela da lideri EU nisu precizirali datum kada bi to moglo da počne, naglasivši da sve zemlje Unije žele sporazum o migrantima, preneo je Rojters.

Neimenovani turski zvaničnik je britanskoj agenciji rekao da će turski premijer Ahmet Davutoglu tražiti od EU otvaranje novih poglavlja u pregovorima za članstvo, uprkos tome što je Kipar zapretio vetom.

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao novinarima prvog dana samita u Briselu da su pregovori “na pravom putu”, ali da “ne može da garantuje srećan kraj”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike