U trendu

EU i UN kritikuju vlasti na Balkanu zbog migranata

Evropska unija i Ujedinjene nacije kritikovale su novu restriktivnu politiku na migrantskoj balkanskoj ruti, na kojoj je stotinama Avganistanaca onemogućeno da predju u Makedoniju.

Direktori policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije izdali su prošle nedelje saopštenje o dogovoru da zajednički profilišu i registruju izbeglice na granici Makedonije i Grčke, kao i da preduzmu niz dodatnih aktivnosti usmerenih na upravljanje tom situacijom.

Kako je ranije navedeno, preko teritorije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije moći će da prolaze samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja.

„Nova pravila onemogućavaju ulaz ljudima koji žele da se ujedine sa svojim porodicama, izbegavaju vojnu regrutaciju ili beže od ličnih sukoba“, navodi se u saopštenju EU, u kojem se izražava zabrinutost zbog takvog pristupa.

UNHCR navodi da nova politika „povećava rizik u zaštiti izbeglica i tražilaca azila, posebno onih s specifičnim potrebama“.

Dodaje se da su mere povećale rizik da zakoniti tražioci azila mogu da budu vraćeni ili da „ostanu na otvorenom, izloženi hladnom vremenu i riziku nasilja i eksploatacije“.

Medjunarodna organizacija Lekari bez granica takodje je osudila mere policije.

„Evropske vlade na ovoj ruti (balkanskoj) nastavljaju da izmišljaju nove i arbitrarne kriterijume, s jedinim ciljem da smanje priliv ljudi, po svaku cenu i potpuno izostavljajući humanitarne potrebe“, dodaje se u saopštenju organizacije.

Organizacija navodi da se 60 Avganistanaca nalazi na ničijoj zemlji izmedju Srbije i Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar