U trendu

EU ispituje da li Hrvatska krši SSP

To je danas u Briselu saopštila portparolka EK Mina Andreeva, koja je rekla da „ograničenja, posebno ona uvedena od strane Hrvatske ne smeju biti diskriminatorna i vremenski moraju biti ograničena” i tako odgovorila na pitanje da li hrvatska blokada srpske granice predstavlja kršenje SSP EU-Srbija.

Mina Andrejeva je dodala da je predsednik EK Žan-Klod Junker naložio visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini i komesaru Johanesu Hanu da se tim problemom pozabave i stupe u vezu s hrvatskim i srpskim vlastima.

Evropska komisija, dodala je portparolka Andrejeva, sada proverava da li se Hrvatska ponaša u skladu sa tim, a visoka predstavnica Mogerini i  komesar Han su „već o tome razgovarali s hrvatskih i srpskim vlastima s ciljem da im se pomogne da nađu zajedno rešenje da se što pre ponovo uspostavi protok robe“.

Mina Andreeva je ukazala na to da je visoka predstavnica Federika Mogerini juče predočila da „zatvaranje granica nikad nije rešenje i da sadašnji izazovi s izbeglicama ne smeju imati neprimeren uticaj na trgovinu“.

Ona je dodala da komesar Han večeras putuje u Beograd i o tome će razgovarati sa srpskim vlastima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.