U trendu

EU isplatila jos 600 miliona hitne evra pomoci Ukrajini

BRISEL – EU je danas isplatila 600 miliona evra makrofinansijske pomoći Ukrajini kako bi podržala rešavanje finansijskh nedostataka ove zemlje u vezi sa humanitarnim i odbrambenim potrebama.

Prva rata od 600 miliona evra iz ovog paketa hitne makrofinansijske pomoći vrenog 1, 2 miljarde evra isplaćena je Ukrajini u dve tranše 11. i 18. marta.

”Ova sredstva se Ukrajini obezbeđuju u vidu dugoročnih kredita po veoma povoljnim uslovima. Oni doprinose finansiranju dela značajnog finansijskog jaza u zemlji, koji međunarodne finansijske institucije procenjuju na oko 15 milijardi dolara za drugi kvartal 2022. godine”, navode u Evropskoj komsiji.

U Komisiji navode da će EU nastaviti da pruža kratkoročnu finansijsku podršku Ukrajini kao i podršku u dugoročnoj rekonstrukciji zemelje sa ciljem da Ukrajina ”stane na noge kao demokratska i prosperitetna zemlja”.

Od početka rata u Ukrajini EU je mobilisala oko 4,1 milijardu evra za podršku sveukupnoj ekonomskoj, socijalnoj i finansijskoj otpornosti Ukrajine u vidu makrofinansijske pomoći, budžetske podrške, hitne pomoći, odgovora na krizu i humanitarne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.