U trendu

EU: Jačanje trgovine sa Iranom ključno za primenu nuklearnog sporazuma

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da EU ohrabruje kompanije da razviju poslovanje sa Iranom jer ta zemlja ispunjava svoje obaveze u primeni nuklearnog sporazuma.

Federika Mogerini koja se nalazi u poseti Novom Zelandu rekla je da EU ulaže napore da iranski narod ima ekonomsku korist koju donosi primena nuklearnog sporazuma jer je to u interesu regiona i celog sveta, prenela je agencija AP.

„Ako već postoji medjunarodni nuklearni sporazum, treba da opstane“, rekla je ona i dodala da će EU sama odlučivati s kim će da posluje.

Američki predsednik Donald Tramp u maju je odlučio da se povuče iz nuklearnog sporazuma, a sinoć je potpisao ukaz o ponovnom uvodjenju sankcija koje su jutros stupile snagu, prenela je agencija Frans pres.

Prva faza sankcija podrazumeva blokadu finansijskih transakcija, uvoza sirovina, kao i kaznene mere u sektorima kupovine automobila i aviona.

Drugi talas sankcija, koji će stupiti na snagu u novembru, pogodiće naftni i gasni sektor u Iranu kao i iransku centralnu banku.

EU je juče izrazila žaljenje zbog ponovnog uvodjenja američkih sankcija i dodala da se od Irana očekuje da nastavi u potpunosti da sprovodi sve obaveze preuzete u okviru tog sporazuma.

SAD su se povukle iz nuklearnog sporazuma Irana i šest velikih sila – SAD, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Nemačke, koji je postignut u julu 2015. godine posle dugih i teških pregovora.

Preostale potpisnice sporazuma obavezale su se da rade izmedju ostalog na očuvanju i zadržavanju efikasnih finansijskih kanala s Iranom i da nastave iranski izvoz nafte i gasa.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike