U trendu

EU je sjajan projekt sa bednim rukovodstvom

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je Evropska unija sjajan projekt, ali s bednim rukovodstvom, i da su Britanci glasali za odlazak iz EU zbog apsolutne nesposobnosti sadašnjeg rukovodstva i njihovog običaja da preplavljuju Evropu besmislenim propisima.

„Ovo je strategija dvostrukog gubitka, kada su poražene obe strane. Velika Britanija prestaje da bude velika zato što će se Škotska otcepiti u roku od tri do pet godina. A EU gubi treću najjaču evropsku privredu. Priključujem se onima koji tvrde da su glavni faktor bile bojazni Britanaca od apsolutne nesposobnosti sadašnjeg rukovodstva EU“, rekao je Zeman u Jihlavi, tokom obilaska juga Češke.

On je uporedio razliku izmedju državnika koji su osnivali Evropsku zajednicu sa današnjim kao razliku izmedju prve lige i druge ili čak seoskih fudbalskih utakmica.

„Moj stav kao evrofederaliste jeste da je EU sjajan projekt s bednim rukovodstvom“, rekao je Zeman.

Češki predsednik upozorio je da sadašnja EU preplavljuje zemlje članice besmislenim propisima i kao ilustraciju naveo da kada pita češku evrokomesarku Vjeru Jourovou čime se bavi, ona mu odgovora da priprema smernicu o vosku, uključujući tu i pogrebne sveće, ili tonerima za štampače.

„Nemojte se ćuditi što kada ti birokratski ludaci izdaju takve smernice, a pri tome nisu u stanju da zaštite spoljne granice od migracijskog talasa, da će vam se takvo vodjenje inače sjajnog projekta zgaditi i da ćete ga napustiti. I to je po mom mišljenju zaista osnovni uzrok Bregzita“, rekao je Zeman.

Prošle sedmice, kada je objavljeno da su Britanci glasali na referendumu za Bregzit, predsednik Zeman kao glavni razlog naveo je strah od migracije, a za Bregzit je optužio Evropsku komisiju i njenu politiku dobrodošlice izbeglicama, izrazivši razočaranje što sada više neće biti Londona kao protivteže politici Francuske i Nemačke u Evropskoj uniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.