U trendu

EU još čeka konkretizaciju stavova o reformi proširenja

BRISEL, 13. novembra ( Tanjug) – Zemlje članice EU još čekaju da čuju konkretne francuske predloge kada je reč o promeni metodologije politike proširenja, saznaje Tanjug u Briselu.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da još ”nisu videli nikakav francuski non-pejpr” i da se o zahtevima Pariza, kada je u pitanju reforma procesa proširenja, samo može naslućivati iz dosadašnje debate unutar EU.

Da još nema zvaničnog zahteva za razmatranjem metodologije politike proširenja kažu i u Evropskoj komisiji.

”Ne postoji formalni zahtev da Evropska komisija razmotri svoju metodologiju. Razgovori su u toku i oni će se nastaviti u okviru Saveta EU za opšte poslove”, kaže portparolka Komisije Mina Andreeva.

Tanjug je već najavio da će se o politici proširenja razgovarati na ministarskom sastanku Saveta za opšte poslove 19. novembra u Briselu i da se tada može očekivati eventualna konkretizacija francuskih stavova i zahteva zbog kojih je i došlo do blokade u procesu pristupanja Albanije i Severen Makedonije EU.

U diplomastkim izvorima u Briselu najavljuju da će se ambasadori zemlja članica prethodno ”pripremiti” ovu temu za ministrarski sastanak, ali se još ne očekuje objavljivanje ”papira sa konkretnim koracima” eventualne nove metodologije politike proširenja.

Francuska je je, kako je Tanjug već objavio, do sada izašla sa ”pštim stavovima” koji se odnose na njihovo viđenje reforme proširenja.

Francuzi su na oktobarskom sastanku Saveta EU zatražili da se ”preispita pristup procesu proširenja” kako bi se on učinio ”postepenijim, konkretnijim kada je u pitanju dobrobit za zemlje u procesu, ali i reverzibilan u odnosu na efikasnost primene reformi posebno u oblasti vladavine prava”.

U međuvremenu govorilo se o tzv ”sektorskom pristupanju” EU koji bi omogućio da zemlje kandidati pošto ispune kriterijume iz određenih oblasti ”pristupe” tim sektorima u okviru EU.

Tako bi se ”datum” ulaska u EU ”razbio” na više koraka, a strukturni fondovi EU bi pre postali dostupniji zemljma kandidatima.

Pored konkretizacije zahteva Francuske, EU očekuje i debata oko usaglašavanja stavova svih zemlja članica kada je reč o mogućoj reformi u politici proširenja.

Neke od članica zalažu se za brži i otvoreniji put pristupanja Zapadnog Balkana EU i insistiraju da se proces može menjati samo u saglasnosti sa zemljama regiona koje su na putu pristupnjava već godinama.

U ovim trenutku u Briselu niko sa sigurnošću ne može da kaže u kom pracu, ali i vremenskom okviru, će se nastaviti proširenje Unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar