U trendu

EU: Konsultacije sa susedima Sirije o političkom rešenju

Evropska unija počeće od sutra konsultacije sa Turskom, Iranom, Saudijskom Arabijom i važnim lokalnim snagama u Siriji, ali ne i vladom u Damasku, o mogućem političkom rešavanju sukoba i pomirenju u toj zemlji, izjavila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Ona je novinarima posle sastanka šefova diplomatija EU u Luksemburgu rekla da je „povoljan potez“ odluka Rusije da obustavi bombardovanje istočnog dela Alepa i dodala da EU očekuje od Moskve i Damaska čvrste garancije da će biti omogućeno bezbedno dostavljanje evropske humanitarne pomoći civilima u Alepu.

U zajedničkom saopštenju ministarskog zasedanja EU, istaknuto je da je „bombardovanje Alepa prekomerno, uz stradanje civila, što može prerasti u ratne zločine“, ali nije pomenuta mogućnost uvodjenja sankcija vlastima u Damasku, što je nagoveštavano uoči sastanka šefova diplomatija EU.

Italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Djentiloni rekao je da je stav EU da „Rusija mora iskoristiti svoj uticaj da se obustavi bombardovanje Alepa“ i da Moskva „ne sme zbog podrške (predsedniku Baširu) Asadu preskočiti nijednu pozitivnu ulogu u sirijskoj krizi“, podvukavši da nije bilo reči o sankcijama Rusiji.

„Ne mislimo da bi sankcije mogle biti orudje za pomoć ljudima u Alepu zato što se njihov učinak možda može očekivati kroz godine, a ne nedelje dana“, naveo je Djentiloni.

Federika Mogerini je kazala da je pokrenuta inicijativa da se u razgovorima sa ključnim regionalnim zemljama i snagama u Siriji sagleda šta bi mogla biti politička budućnost zemlje i da se, uz izgradnju poverenja, krene u pregovore o tome.

Ona je podvukla da će to obuhvatiti i buduću obnovu i ekonomski oporavak Sirije, u čemu bitnu ulogu može odigrati i EU.

Visoka predstavnica je naglasila da ministarsko zasedanje ima za cilj da pripremi susret lidera EU u četvrtak i petak, koji će, uz sirijsku krizu, razmotriti i mere za zaustavljanje ilegalne imigracije, kao i znatno jaču i tešnju borbu protiv terorizma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.