U trendu

EU: Lenarčič možda komesar za proširenje umesto Tročanjija

Prema izvorima socijalista i zelenih u Evropskom parlamentu, postoji predlog da Slovenac Janez Lenarčič zameni u delu političkih snaga u EU osporavanog madjarskog kandidata za evropskog komesara za susedstvo i proširenje Lasla Tročanjija.

Razmišlja se i da Tročanji možda samo zameni mesta s Lenarčičem, koji je predložen za komesara za rešavanje kriza, ali se ocenjuje da će vlada u Budimpešti učiniti sve da spreči ovakav rasplet jer bi inače prihvatila da je učinila ozbiljnu grešku.

Protivnici izbora Tročanjija za komesara upućuju oštre zamerke predsednici EK Ursuli fon der Lajen, uz tvrdnju da je ona time išla na ruku i evroskeptičnim vladama na istoku Unije, koje su njoj pružile dragocenu podršku pri izboru za čelno mesto u Komisiji.

Tome u prilog se navodi, i osporava, i to što je Ursula fon der Lajen jedan resor nazvala „odbrana našeg evropskog načina života“. Smatra se da je to ustupak snagama surevnjivim prema jačanju Unije i naročito nespojivo sa stavkom „migracija“ kao sastavnim delom tog resora.

Tvrdi se i da bi vlada Viktora Orbana mogla da, ako Tročanji ne bi prošao na saslušanju u Evropskom parlamentu, eventualno ponudi nove kandidate.

Kao moguće zamene spominju se madjarska ministarka za EU Enike Djere i uticajni član Orbanove stranke Fides i evroposlanik Tamaš Dojč koji je izjavio da „Tročanjija izuzetna karijera čini potpuno valjanim kandidatom za komesara“.  

Upućeni diplomatski zvaničnici u EU kažu da tek treba sačekati da Tročanji 1. oktobra obrazloži svoj program u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta i podvlače da njegovo iskustvo kao ministra pravosudja, sudije u ustavnom sudu i advokata nikako ne sme da se potceni.

Tročanji, član stranke Fides madjarskog premijera Viktora Orbana, će, rekao je i sam Orban, naići na ozbiljne kritike, ali i moguću podršku iz stranaka desno od centra i poslanika iz istočnih članica EU.

Glavne zamerke naročito iz redova socijalista i partija levo od centra u EU su da je Tročanji bio ministar pravde u trenutku kad su u Madjarskoj usvojeni zakoni za koje su Evropska komisija i Savet ministara ocenili da krše temeljne vrednosti  i odredbe EU o vladavini zakona i nezavisnosti pravosudja.

Zato je EK protiv Budimpešte, a s istim obrazloženjem i protiv Poljske, pokrenula kazneni postupak saglasno članu 7. temeljnog akta Unije, Ugovora iz Lisabona.

Smatra se da će zato iz istih razloga na ozbiljno protivljenje u EP naići i poljski kandidat za komesara za poljoprivredu Januš Vojčehovski.

Predsednica EK je navela da je za komesara za proširenje imenovala Tročanjija zato što Madjarska, isto kao i ona, kao čelnica EK smatra da Zapadni Balkan iz bezbednosnih, geopolitičkih, ekonomskih i razloga da tudji uticaji tamo ne preovladaju, treba što više da bude približen Uniji.

Madjarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto je, štaviše, izjavio da u EU vlada velika dvoličnost kad je reč o političkoj volji da se u članstvo prime zemlje sa Zapadnog Balkana, jer, kako je rekao, njegove „kolege iz zapadnih država Unije su na rečima za ulazak novih članica sa Zapadnog Balkana, ali kad se odlučuje oni su protiv“.

Predsednica EK Fon der Lajen u smernicama za resor Tročanjia podvukla da je cilj „verodostojna perspektiva Zapadnom Balkanu da udje u EU“, a prioritet je da se „podrži i ubrza taj napredak u idućih pet godina, na temelju procene o zasluzi svake zemlje kandidata“.

Novi komesar mora raditi, podvukla je čelnica EK, na tome da se u regionu „ubrzaju strukturne i institucionalne reforme, pospeše ekonomski razvitak i preustrojstvo državne uprave“, uz borbu protiv korupcije i  bilateralno rešavanje sporova.

Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar