U trendu

EU lideri pozvali na jacanje odbrambenih sposobnosti Unije

PARIZ, 11. marta ( tanjug) – Lideri EU 27 pozvali su na sastanku u Versaju na veća ulaganja u odbrambene sposobnosti i nove tehnologije.

Naglasili su da će paralelno sa jačanjem sopstvene odbrane pomagati i partnerske zemlje, uključujući i finasiranja kroz Evropski instrument za mir iz koga je već izdvijeno pola milijarde evra za nabavku naoružanja za Ukrajinu.

”Versajskom deklaracijom” lideri su potvrdili dogovor o značajnom povećanju rashoda za odbranu, jačanju odbrambene industrije, podsticanju zajedničkih ulaganja država članica u zajedničke projekte i nabavku odbrambenih kapaciteta, ulaganju u sajber bezbednost i svemirske projekte, podsticanju istraživanja i inovacija kako u civilnom, tako i u odbrambenom i svemirskom sektoru.

Lideri EU su kroz Deklaraciju pozvali na bolju pripremljenost Unije za izazove kao što su hibridni i sajber napadi i dezinformacione kampanje.

Zemlje calnice dogovorile su i jačanje bezbednosne i odbrambene dimenzije svemirskih industrija i aktivnosti i ubrzavanje napora za unapređenje vojne mobilnosti širom EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.