EU: Mađarska, Poljska i Slovenija guše medijske slobode

BRISEL – Stanje u medijima je zabrinjavajuće u Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji, u kojima se guše medijske slobode i napadaju novinari, rekla je u sredu Vera Jurova, potpredsednica Evropske komisije (EK), ali i većina poslanika u Evropskom parlamentu (EP).

„Pandemija kovida je više nego ikad pokazala koliko je bitna uloga novinara u informisanju građana. Potrebno je više nego ikad podržati rad medija, a ne stavljati na njih dodatni teret ili pritisak. Ne sme biti političkog pritiska“, rekla je Jurova, potpredsednica EK za vrednosti i transparentnost, a prenosi Hina.

Nažalost, poslednjih meseci „odigrava se zabrinjavajući razvoj događaja“, rekla je Jurova u raspravi na plenarnoj sednici EP na temu pokušaja vlada da ućutkaju medije u Poljskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Bilo je najpre planirano da se raspravlja samo o stanju medijskih sloboda u Mađarskoj i Poljskoj, ali je na predlog socijaldemokrata proširena diskusija i na Sloveniju.

Vlada premijera Janeza Janše, naime, sve češće je meta kritika u Europskoj uniji. Njegova preuranjena čestitka bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu snažno je ođeknula, kao i odluka o prestanku finansiranja javne novinske agencije koja je protumačena kao pokušaj gušenja njene nezavisnosti. Napadi na novinarku portala Politiko takođe su imali negativan ođek u javnosti.

U Mađarskoj je nedavno onemogućen rad jednoj od poslednjih nezavisnih radio stanica, a u Poljskoj se uvodi zakon o oporezivanju prihoda od reklama za koji kritičari kažu da se radi o napadu na nezavisnost medija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.