U trendu

EU mora učiniti sve da sačuva Šengen

Evropski komesar za pitanje migracija Dimitris Avramopulos izjavio je danas da EU mora da pronadje način da bolje upravlja svojim spoljnim granicama kako bi zadržala i sačuvala slobodu kretanja unutar Šengenske zone.

„Moramo bolje da upravljamo svojim spoljnim granicama i, očito, zemlje koje su na prvoj liniji moraju više da rade na tome, a mi smo tu da ih podržimo. Moramo učiniti sve da sačuvamo i održimo najveće dostignuće evropske integracije i mislim da je to ono što gradjani Evrope od nas očekuju“, rekao je Avramopulos uoči neformalnog sastanka ministara pravde i unutrašnjih poslova EU u Amsterdamu.

Uoči sastanka na kojem će evropski ministri pokušati da pronadju načine kako da uspore priliv izbeglica iz Turske u Grčku, Avramopulos je pozdravio inicijativu holandskog predsedavajućeg da prioritet bude dat evropskoj graničnoj i obalskoj kontroli i najavio da će danas biti inaugurisan evropski kontrateroristički centar koji će „biti veoma koristan u budućnosti“.

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner rekla je da bi EU, ukoliko ne uspe da smanji priliv izbeglica iz Turske, možda trebalo da uspostavi graničnu kontrolu na nekom drugom mestu.

„Ako ne možemo da osiguramo evropske granice, što znači grčko-tursku, jasno je da će se onda šengenska granica pomeriti na centralnu Evropu“, rekla je Mikl-Lajtner novinarima pre početka sastanka.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Andjelino Afano rekao je da Italija ne podržava premeštanje evropske granice na severnu granicu Grčke, sa Makedonijom.

„Smatramo da Evropa treba da ostane stabilna struktura, da ne mogu postojati delići Evrope unutar, a delići izvan, jer bi to bio početak raspada“, naveo je on.

Evropske ministre su na dolasku na sastanak u amsterdamskom Pomorskom muzeju sačekali demonstranti na dva broda. Na jednom sa pojasevima za spasavanje kakve nose migranti koji morem prelaze iz Turske u Grčku, a na drugom sa velikim transparentom na kojem piše „Lideri Evrope ne treba da vas brinu izbori, već udžbenici istorije“

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar