U trendu

EU: Najviše krijumčara izbeglica na Balkanu

Iz izveštaja policijske agencije Evropske unije, Europola, proizilazi da iza prljavog biznisa organizovanog kriminala u švercu ljudi u Evropu stoji tridesetak hiljada kriminalaca, povezanih u dobro organizovane mreže, a od toga tri hiljade ilegalne imigrante prebacuju preko Libije i severa Afrike mahom u Italiju.

Od toga 27 hiljada kriminalaca grozničavo najviše „radi“ na Balkanu, gde preko njihovih kanala ilegalno u EU dolaze stotine hiljada ratnih izbeglica i ekonomskih migranata s Bliskog istoka, iz Azije i Afrike, rekao je zvaničnik Europola Robert Krepinko.

Preko Balkana, a najviše preko Turske, Albanije i Kosova, ranije su išli tajni kanali šverca migranata, kao i žena i devojaka namenjenih mrežama prostitucije mahom u Zapadnoj Evropi.

Ali, to je sada poprimilo ogromne razmere i bande organizovanog kriminala su se preusmerile na krijumčarenje migranata jer im to brzo donosi stotine miliona evra i premašuje ranije uhodani „biznis“ s drogom i švercom oružja, naveli su i zvaničnici Agencije za nadzor spoljnih granica EU, Fronteks.

Europol je naveo primer nedavno otkrivene 16-člane bande organizovanog kriminala u Grčkoj, u kojoj su bili Rumuni, Egipćani, Pakistanci, Sirijci, Indusi, Filipinci i Iračani. Ta banda krijumčara je u Evropu ilegalno uspela da prebaci stotine Sirijaca, snabdevši ih lažnim ispravama koje su im prodali za sedam i po miliona evra.

Članice EU i Evropska komisija sad spremaju uspostavljanje strogih provera na spoljnim granicama Unije kako bi se sprečila nekontrolisana navala stotina hiljada migranata koje preko svojih mreža i često uz ucene i iznuđivanje novca, mafijaške mreže prebacuju u Šengenski prostor EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.