EU nastvalja da podržava Srbiju u drugom talasu COVID19

BRISEL, 24. oktobra ( Tanjug) – EU nastavlja da podržava Srbiju i njen narod u situaciji kada se zemlja suočava sa sve većim brojem novih slučajeva COVID-19 i hospitalizacija, saopšteno je u Evropskoj službi za spoljne poslove.

U EEAS navode da su EU fondovi od jula do sada obezbedili zapošljavanje oko 200 medicinskog i administrativnog osoblja, kao i novu opremu za efikasnu pomoć ljudima u nevolji širom Srbije.

EU je nedavno finansirala i kupovinu 800.000 zaštitnih maski, 100 trijažnih kontejnera, 100 koncentratora kiseonika, 75 uređaja za anesteziju i ventilaciju, 300 infracrvenih beskontaktnih termometara, 100 koncentratora kiseonika, nove uniforme i podršku za najugroženije stanovništvo kao što su starije osobe, samohrane majke i zajednica Roma.

U EEAS kažu da se ova podrška realizuje u saradnji sa srpskim vlastima i u koordinaciji sa relevantnim agencijama Ujedinjenih nacija.

Ukazuju se da je ova ”hitna podrška” usledila nakon decenija donacija i ulaganja EU u zdravstveni sistem Srbije kroz izgradnju i modernizaciju bolnica, zdravstvenih ustanova i labaratorija. Od početka pandemije COVID19 EU je za pomoć Srbiji izdvojila 93 miliona evra, od čega 15 miliona za hitnu pomoć i 78 miliona za ekonomski oporavak.

U Briselu ponavljaju da je EU glavni partner, najveći investitor, trgovinski partner i donator Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.