U trendu

„EU ne sme da prepusti Balkan SAD, Rusiji, Turskoj“

Evropska unija mora konačno da shvati Balkan kao svoj prioritet i ne bi smela da ga prepusti Rusiji, SAD ili Turskoj, tvrdi nemački autor i kolumnista Ulrih Ladurner za Dojče vele.

On je u kolumni za nedeljnik „Cajt“ napisao da ako se raspadne Evropska unija onda će se to dogoditi tamo gde je ona najkrhkija, na Balkanu gde na nju spolja deluju moćne sile.

„Namerno sam odabrao jednu tako snažnu sliku, hteo sam pažnju javnosti da usmerim prema Balkanu – zato što imam osećaj da se u ovom trenutku tamo, iz različitih razloga, nešto sprema. Naravno da sve te zemlje još nisu članice EU, ali moja argumentacija je jasna: to je deo Evrope i mora ostati dio Evrope. I to treba jasno signalizirati“, naveo je Ladurner u intervjuu nemačkom radiju.

Na konstataciju da EU ne postavlja Balkan kao prioritet, autor kaže da je bilo drugih kriza kojim je EU morala da se bavi.

„Politika je bila u stalnom krizom modusu. A za rešavanje problema na Balkanu potrebno je usredsrediti se na te probleme i potrebna je izdržljivost, upornost. A u tome EU nije uspela, jer se i sama bori za preživljavanje. Dodatni je problem da su se na Balkanu s vremenom formirale strukture koje se odupiru reformama. I sad je teško “razbiti“ te strukture“, ističe on, prenosi B92.

Ladurner je naveo da se treba prisetiti devetih godina prošlog veka.

„Balkanski ratovi su okončani zahvaljujući američkim intervencijama i angažmanu Klintonove administracije. Evropljani nisu mrdnuli prstom ni u BiH, ni na Kosovu. Ne mogu zamisliti da Donalda Trampa Balkan danas preterano zanima“, naveo je on.

Zbog toga EU i ima odgovornost da se pobrine oko tog regiona – i to u sopstvenom interesu.

„Balkan se ne sme prepustiti drugima. Ni Amerikancima, a ni Rusima”, navodi Ladurner.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.