EU: Nužna hitna saradnja u borbi protiv terorizma

Ministri unutrašnjih poslova i pravosudja Evropske unije dogovorili su se danas u Briselu da hitno sprovedu mere za borbu protiv terorizma, punu kontrolu spoljnih granica, proveru putnika, operativnu saradnju i razmenu poverljivih informacija, uključujući Zapadni Balkan, Tursku i neke zemlje na severu Afrike i Bliskom istoku.

Evropski ministri su na vanrednom zasedanju posle terorističkih napada u Briselu naglasili da su to bili “udari na otvoreno, demokratsko društvo” i evropske vrednosti.

U saopštenju posle sastanka podvučeno je da će se “osnažiti kombinovani nacionalni napori da se hitno istraže (terorističke) mreže napada u Parizu i Briselu i takve slične povezane strukture”.

Istaknuto je da je što je najbrže moguće mora stupiti na snagu dogovoreni evropski sistem razmene podataka avionskih putnika (PNR), dograditi zakoni o bitki protiv terorizma, sistematskoj proveri putnika na spoljnim granicama Šengena, kao i kontroli nabavke i posedovanja oružja.

Evropski sistem podataka o kriminalcima (ECRIS) biće proširen i na neke treće zemlje, odmah potpuno primenjen već dobrim delom uhodani plan za sprečavanje finansiranja terorizma, kao i izradu lažnih dokumenata, na šta je posebno ukazao francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

On je saopštio da je Francuska zatražila formiranje posebne grupe za onemogućavanje izrade lažnih isprava i rekao da se teroristička Islamska država Iraka i Sirije dočepala velikog broja originalnih blanko pasoša i “stvorila pravu strukturu za izradu lažnih dokumenata”.

Velika pažnja biće posvećena i onemogućavanju nabavke eksploziva, uključujući materijale za ručnu izradu bombi, čemu su pribegli islamski teroristi u atentatima u Parizu i Briselu, takodje je predočio Kaznev.

On je rekao da šengenski sistem podataka o licima koja predstavljaju terorističku i svaku drugu pretnju za bezbednost država EU bude stalno dopunjavan od svih članica Unije, što sada nije slučaj, kao i da se šengenski poveže s bazama podataka EU o kriminalcima.

Ministri EU odlučili su i da se do juna ove godine uspostavi medjusobno operativan sistem izmedju članica i evropskih tela za suzbijanje terorizma, naročito u razmeni otisaka prstiju i drugih bitnih podataka, uz formiranje i postavljanje evropske granične i obalske straže na spoljnim granicama.

U saopštenju se navodi i da su ministri “obećali da će pospešiti razmenu obaveštajnih informacija”, što je evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos ocenio kao životno važno, rekavši da su dosad za to nedostajali politička volja i poverenje.

(Beta)

Ostavite komentar