U trendu

EU odbacila kontrolu unutar Šengenske zone

Evropska unija neće uvoditi graničnu kontrolu između zemalja članica Šengenske zone, te ostaje na snazi pravo na putovanje bez pasoša, uprkos velikim pritiscima da se uvede kontrola na unutrašnjim granicama zbog velikog priliva migranata u EU.

Šengenski sporazum omogućava putovanje bez kontrole između 22 države članice EU, kao i Islanda, Lihenštajna, Norveške i Švajcarske.

Portparol Evropske komisije (EK) Kristijan Vigand izjavio je da se o Šengenu „ne može pregovarati i da Komisija nema nameru da ga menja“.

On je dodao da pravila Šengenskog sporazuma dozvoljavaju da policija pojača mere bezbednosti sve dok te akcije ne budu zamena za graničnu kontrolu. Države takođe mogu da privremeno zatvore svoje granice u izuzetnim okolnostima.

Međunarodni vozovi u Evropi, za razliku od aerodroma, nemaju rutinsku kontrolu identiteta putnika i prtljaga, osim voza Evrostar koji povezuje evropski kontinent s Velikom Britanijom, koja nije članica Šengena.

Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je tokom vikenda da će pravila Šengena možda morati da se preispitaju ukoliko policija ne bude mogla da obezbedi dovoljnu sigurnost putnicima.

EK je uspostavila 2012. godine radnu grupu za bezbednost železnica, ali nije postigla napredak zbog nedostatka interesa među članicama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar