U trendu

EU odobrila 14,2 miljarde evra za IPA3

BRISEL, 7. septembra ( Tanjug) – Države članice EU dale su konačno ”zeleno svetlo” za oko 14,2 milijarde evra pretpristupne finansijske pomoći (IPA III) za period 2021-2027 koja je namenjena za reformske procese u Srbiji, Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Kosovu i Turskoj.

“Korisnici će biti podržani u sprovođenju neophodnih političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi kako bi se uskladili sa vrednostima Unije i kako bi se postepeno prilagodili pravilima, standardima, politikama i praksi Unije”, saopšteno je iz Saveta EU.

U Savetu naglasavaju da će posebna pažnja biti posvećena naporima koji se odnose na temeljne reformske oblasti (vladavina prava i osnovna prava, demokratske institucije i reforma javne uprave, kao i ekonomski razvoj i konkurentnost).

Istovremeno, naglašava se da će se primenjivati princip tzv. „fer udela“ kako bi se osiguralo da obim i intenzitet finansiranja ne uzima u obzir samo učinak korisnika, već i njihove stvarne potrebe i kapacitete.

Predviđeno je i da se obim pomoći može menjati u slučaju „značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka korisnika u temeljnim reformskim oblastima“.

Ovaj paket podrške, koja počinje da se primenjuje retroaktivno od 1. januara 2021. godine, biće po prvi put podeljen prema tematskim prioritetima, a ne prema pojedinačnim potrebama zemalja, najavljuju u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.