U trendu

EU podržala nuklearni sporazum sa Iranom koji je pod sumnjom SAD

Zemlje EU pozvale su danas američkog predsednika SAD Donalda Trampa da podrži kjučni medjunarodni nuklearni sporazum s Iranom, jer je važan za medjunarodnu bezbednost.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini koja je danas priredila sastanak ministara EU s ministrom spoljnih poslova Irana Džavadom Zarifom u Briselu, rekla je da je jedinstvo neophodno da se očuva taj sporazum koji funkcioniše, koji čini svet bezbednijim i sprečava trku u naoružavanju.

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske i Nemačke su podržali sporazum Irana i svetskih sila 2015. godine kojim se ograničavaju iranske nuklearne ambicije, a zauzvrat mu se ukidaju ekonomske sankcije, i ocenili da ga Teheran poštuje.

„Nema indicija koje bi mogle da dovedu u pitanje iransko poštovanje sporazuma“, rekao je francuski ministar Žan-Iv Le Drian novinarima u Briselu posle sastanka Evropljana sa iranskim ministrom.

Le Drian je pozvao sve strane da podrže sporazum i dodao da saveznici SAD u Evropi treba da poštuju sporazum, dodavši da „nema nikakvog posebnog razloga za prekid“.

Američki predsednik Donald Tramp treba da do sutra odluči da li će produžiti suspenziju sankcija, ili će ponovo zavesti restrikcije koje je prethodni predsednik Barak Obama suspendovao pre dve godine.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson takodje je rekao da niko nije predložio plan koji bi bio tako efikasan u ograničenju iranskih nuklearnih ambicija.

„Na onima koji se suprotstavljaju (tom sporazumu) je da dodju do boljeg rešenja, jer mi ga do sada nismo videli“, rekao je Džonson.

Zvaničnici vodećih svetskih sila i Irana sastaju se svaka tri ili četiri meseca da procene primenu sporazuma, koji nadzire Medjunarodna agencija za atomsku energiju.

SAD su do sada podržavale sporazum predsedničkom odlukom o suspenziji sankcija iranskoj centralnoj banci, uvedenih zbog njegovog atomskog programa.

Američki zvaniučnici su rekli za AP da će Tramp verovatno za sada podržati sporazum, ali bi mogao da istovremeno uvede nove, ciljane sankcije za iranske firme i pojedince koji su ranije već bili pod sankcijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar