U trendu

EU podržava mir u Kolumbiji, želi da modernizuje odnose s Kubom

Zvaničnici Evropske unije najavili su na otvaranju samita EU sa zemljama Latinske Amerike i Kariba da će finansijski podržati Kolumbiju u razoružavanju gerile kada se postigne mirovni sporazum i izrazili želju za  „modernizaciju“ odnosa s Kubom.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea koji predsedava Zajednici zemalja Latinske Amerike i Kariba (CELAC) je na zvaničnom otvaranju skupa u prisustvu četrdesetak šefova država i vlada kritikovao SAD zbog sankcija uvedenih Venecueli.

On se založio za ukidanje dekreta koji je početkom marta potpisao američki predsednik Barak Obama kojim se jednostrano uvode sankcije Venecueli zbog, kako se navodi, pretnje nacionalnoj bezbednosti SAD.

„Taj dekret zasniva se na smešnoj argumentaciji i flagrantno krši međunarodno pravo“, rekao je Korea.

Samit EU-CELAC koji okuplja 61 delegaciju održava se danas i sutra u Briselu. Cilj skupa, na kome su odsutni predsednici Venecuele i Kube, je jačanje komercijalnih i diplomatskih veza  između dve regije.

Venecuelu predstavlja potpredsednik Horhe Areaza, a Kubu ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez.

„Podržavamo proces modernizacije Kube i želimo da zaključimo pregovore o okviru političkog dijaloga i saradnje“, rekao je Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, koji predstavlja 28 zemalja članica EU.

Havana i Brisel održaće novu rundu pregovora iduće nedelje u Briselu u nadi da se postigne sporazum pre kraja ove godine. Pregovaraće se o najosetljivijim pitanjima kao što su ljudska prava i vladavine, gde kubanska vlada traži uzajamno poštovanje i nemešanje u unutrašnje stvari.

Evropljani su najavili čitav niz mera za pomoć regiji, kao što je 118 miliona evra pomoći za investicije ili formiranje fonda za finansiranje projekata demilitarizacije naoružanih grupa u Kolumbiji ako se okončaju mirovni pregovori sa marksističkom gerilom Fark.

„Mi smo uz predsednika Huana Manuela Santosa za uspostavljanje trajnog mira u Kolumbiji“, rekao je Tusk.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.