U trendu

EU pokrenula pravnu akciju zbog madjarskog zakona o obrazovanju

Madjarski premijer Viktor Orban odbacio je danas kritike povodom novog zakona o višem obrazovanju te zemlje pošto je Evropska unija pokrenula pravnu akciju zbog sumnji da je zakon usmeren na zatvaranje univerziteta u Budimpešti koji je osnovao milijarder Džordž Soroš.

Iako insistira da će Madjarska ostati posvećena evropskom projektu, Orban je pokrenuo oštar napad na Soroša, nazvavši ga „otvorenim neprijateljem evra“ koji želi da pusti u Evropu milion migranata godišnje.

Prethodno je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao da je taj izvršni organ EU poslao „zvanično pismo obaveštenja“ Orbanovoj vladi, čime je pokrenuta pravna akcija povodom novog zakona o obrazovanju koji je usvojen ovog meseca.

Evropska komisija veruje da taj zakon može da naruši evropska prava za pružanje usluga, kao i prava na akademsku slobodu i na obrazovanje.

Madjarska vlada ima rok od mesec dana da odgovori na pismo, a Komisija će, u zavisnosti od reakcije Budimpešte, razmotriti naredne korake.

Predsednik Soroševog Centralnoevropskog univerziteta (CEU) Majkl Ignjatief rekao je da nov zakon znači da ta ustanova „ima pištolj uperen u glavu“ i da možda neće moći da upiše nove studente posle 1. januara.

Obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu, Orban je rekao da je zakon samo „mali amandman“, da se odnosi na 28 univerziteta, i da ima za cilj uvodjenje jedinstvenih pravila, otklanjanje zakonskih rupa, uvodjenje transparentnosti i ukidanje privilegija.

Madjarski premijer Orban smatra da CEU „vara“ tako što izdaje diplome koje se prihvataju i u SAD i u Madjarskoj, gde radi od 1993. godine. Univerzitet je akreditovan u američkoj državi Njujork, ali tamo nema zgradu.

Orban smatra da zbog toga CEU ima nefer prednost nad drugim madjarskim univerzitetima, ali je demantovao da želi da ga zatvori.

Univerzitet je pozdravio pokretanje pravne akcije kao potvrdu sopstvenog uverenja da je novi zakon „diskriminatoran i protivan evropskim vrednostima“.

Ignjatief je rekao da se nada da će taj potez „odvesti madjarsku vladu ka brzim pregovorima kako bi se to pitanje rešilo“.

Prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans opisao je CEU kao „biser u kruni jedinstvene Evrope, slobodne i cele“.

On je kritikovao i novi madjarski zakon o azilu, rekavši da i taj zakon „izaziva ozbiljne sumnje o kompatibilnosti sa zakonom EU“ i da „(Evropska) komisija neće oklevati s preduzimanjem dalje akcije“ ako bude potrebno.

Orban je u medjuvremenu rekao da Soroš i nevladine organizacije koje on finansira „žele da puste milion migranata u EU svake godine. To je njegov javno objavljen program i on nudi finansijske pozajmice da to podrži.“

Spor oko univerziteta je deo šire kampanje madjarske vlade protiv Džordža Soroša. Orban smatra da Soroš podrškom migrantima radi protiv interesa Madjarske.

Desetine hiljada ljudi ušle su i prošle kroz Madjarsku, a Orban je na granici podigao ograde s bodljikavom žicom, odlučan da spreči ulazak novih migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar