U trendu

EU političari: Britanija konfuzna u pregovorima oko Bregzita

Evropski zvaničnici smatraju da se Britanija ponaša konfuzno i haotično u pregovorima sa EU oko Bregzita, navodi se u jednom dokumentu koji je procurio iz irske vlade.

Irska televizija RTE objavila je danas detalje poverljivog dokumenta iz irskog ministarstva spoljnih poslova na osnovu izveštaja irskih diplomata širom Evropske unije.

U jednom izveštaju navode se reči zamenika češkog ministra spoljnih poslova Jakuba Dura koji je rekao da „mu je žao“ britanskih ambasadora u evropskim prestonicama koji pokušavaju da prenesu koherentnu poruku dok u samoj Britaniji vlada „politička konfuzija“.

Zvaničnici letonske vlade naveli su da je „najveći problem haotična politička situacija u britanskoj vladi“, prenosi AP.

Takođe, britanski sudija u Evropskom sudu pravde Jan Forester navodno se na jednom sastanku u Luksemburgu žalio zbog „kvaliteta političara u Vestminsteru“ i pitao da li će britanska javnost uvideti da je Bregzit „velika greška“.

Britanija bi trebalo da napusti EU u martu 2019. godine, ali razgovori o Bregzitu sporo napreduju. Zvaničnici EU su izrazili frustraciju zbog nedovoljno konkretnih predloga Britanije za izlazak iz zastoja.

Naročito irski političari smatraju da Ujedinjeno Kraljevstvo hitno treba da se izjasni o tome kako granica Irske i Severne Irske može da ostane bez carina i drugih barijera posle Bregzita.

Irsko ministarstvo spoljnih poslova nije želelo da komentariše navodni dokument, kao ni britanska premijerka Tereza Mej.

Ona je, međutim, naglasila da vlada „radi naporno na pripremama za Bregzit“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar