U trendu

EU: Poljska vlada ne poštuje vladavinu prava

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je danas da je Komisija ustanovila da poljska vlada ne poštuje vladavinu prava i da je zato Brisel preduzeo korak ka sankcijama.

Timermans je rekao da je Evropska komisija je poslala poljskoj vladi mišljenju u kojem je kritikuje u zbog postupaka koji su paralisali ustavni sud.

Evropska komisija je prošle nedelje odložila objavljivanje kritičnog Timermansovog izveštaja o ugroženosti pravne države i demokratije u Poljskoj pošto je poljska premijerka Beata Šidlo obećala da će ostvariti napredak.

„Nismo mogli da nadjemo rešenja za sporna pitanja“, rekao je Timermans.

Komisija je u januaru pokrenula proceduru za proveru da li Poljska poštuje vladavinu prava. Sankcije EU bi mogle uskratiti pravo glas Poljskoj u Uniji, čime bi ta zemlja mogla biti prva članica EU koja je kažnjena po novoj proceduri za vladavinu prava.

„Nadamo se da će mišeljnje pomoći da se fokusiramo na dijalog s vladom Poljske po pitanjima za koje verujemo da treba rešiti da se izadje iz sukoba oko Ustavnog suda“, rekao je Timermans.

Timermans je rekao da ne veruje da će biti potrebni dodatni koraci, ali je naglasio da je Evropska komisija u obavezi da osigura da sve članice slede pravila EU.

Poljska ima dve nedelje da odgovori na mišljenje koje nije javno objavljeno. Vlada u Varšavi je saopštila da želi da radi s Evropskom komisijom na reševanju spora.

„Ali želimo da rešimo ovu krizu iz odgovornosti prema državi, a ne zbog preporuka medjunarodnih institucija. Zato, bez obzira na mišljenje Komisije, mi ćemo predstaviti naša rešenja na pojedine probleme“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Konrad Šimanjski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar