najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

EU poziva Tursku da obustavi napade u Siriji

Zvaničnici Evropske unije pozvali su danas Tursku da obustavi vojne operacije u Siriji, posle trodnevnih artiljerijskih napada turske vojske na položaje sirijskih Kurda na severu Sirije.

“Samo pre nekoliko dana, svi smo mi, uključujući Tursku, sedeli za stolom i odlučili smo o koracima koje treba preduzeti da bi se smanjilo i obustavilo neprijateljstvo”, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Nastavak borbi, dodala je, “jasno je da nije ono što očekujemo”.

Bert Kunders, ministar spoljnih poslova Holandije, koja predsedava EU, izjavio je da postoji plan o prekidu neprijateljstva i da “svi treba da se pridržavaju” tog plana.

Turska već tri dana gadja položaje pripadnika Jedinice narodne zaštite, vojnog krila kurdske Partije demokratskog jedinstva u Siriji.

Ta kurdska grupa bila najefikasnija u borbi protiv ekstremista Islamske države u Siriji, ali Ankara je sve nespokojnija zbog nedavnog napredovanja kurdskih boraca u severnoj sirijskoj proviniciji Alep, na granii s Turskom.

Kurdsku Partiju demokratskog jedinstva, koju podržavaju SAD, Ankara smatra ogrankom Radničke partije Kurdistana u Turskoj, koju i Ankara i Vašingotn smatraju terorističkom organizacijom.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike