U trendu

EU predlaže sastanak Vučića i Kurtija u Briselu

BRISEL, 22. septembra ( Tanjug) – Šef diplomatije EU, Žosep Borel, i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, su u telefonskim kotanktima sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv Kosova, Aljbinom Kurtijem, a cilj je hitna spuštanje tenzija na severu Kosova i Metohije i eventualno održavanje sastanka Vučća i Kurtija u Briselu, saznaje Tanjug iz EU izvora.

”Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak se vratio iz Beograda u Brisel i svi naši napori su usmerini na spuštanje tenzija i povratak dijalogu”, rečeno je Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

U EU napominju da su spremni da posreduju dijalogu dva lidera koji bi se održao u Briselu,a k čija bi osnovna tema bila rešavanje trenutne situacije na KiM.

Kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, u krugovima bliskim šefu diplomatije EU za Tanjug naglašavaju da su svi do sada postignuti dogovori u dijalogu Beograda i Prištine ”na stolu” i da ih ”niko nije povukao”.

Dodaje se da su EU, ambasadori Kvinte i SAD potpuno jedinstveni u svojoj poruci da je u interesu i Beograda i Prištine da se situacija na terenu smiri, a da su u suprotnom obe strane na gubitku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.