U trendu

EU: Pristina se ponasa suprotno evropskoj buducnosti

BRISEL, 22. marta ( Tanjug) – Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da je odbijanje Prištine da prihvati konstruktivne predloge o modalitetima glasanja na na teritoriji KiM, na izborima u Srbiji 3. aprila, u suprotnosti s evropskim putem Prištine i zaštitom demokratskih prava svih građana, na čemu Priština stalno insistira u svojim izjavama u Briselu.

”Vidimo da je Srbija ta koja je otvorena za nalaženje rešenja i žalimo što nema konsenzusa između partija na Kosovu gde su odlučili da odbiju konstruktivne predloge Kivinte. Ovu odluku vidimo kao suprotnu opredeljenju Kosova za evropsku budućost i suprotnu zaštiti demokratskih prava svih građana uključujući i građane koji ne pripadaju većinskoj populaciji”, kaže Stano.

Stano je iz Brisela poručio da su i EU i predstavnici Kvinte pokušali da predstave ”praktično i prihvatljivo” rešenje za glasanje Srba na KiM koristeći analogiju ranijih primera ”glasanja građana van njihovog mesta porekla”,
ali da za sada Priština na to ne pristaje.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu ocenjuju da su sve manje šanse da će do dogovora doći do početka aprila uz ocenu da ”Kurti stvara nepremostive probleme”.

Na pitanje medija da li EU planira sastanak predsednika Srbije, Aleksandra Vučhića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ”pre izbora u Srbiji“, kako bi se eventualno razgovaralo o procesu galasanja na KiM, Stano kaže da takav sastanak za sada nije planiran.

”Radimo na tome i pozvamo obe strane da se ponasaju konstruktivno i odgovorno kako bismo mogli da organizijemo taj sastanak”, kaže Stano

Portparol EU je na konferenciji za medije u Briselu danas ponovio očekivanje EU da se ”obe strane” uzdrže od retorike koja bi povećala tenzije, da se odgovorno ponašaju i aktivno angažuju u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar