najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

EU produžila sankcije Rusiji za Krim i Sevastopolj

Savet ministara Evropske unije je danas odlučio da za još godinu dana produži sankcije Rusiji “kao odgovor na nezakonito prisajedinjenje Krima i Sevastopolja”.

Po saopštenju Saveta ministara EU u Briselu, te “restriktivne mere su ograničene na teritorije Krima i Sevastopolja, i tiču se uvoza u EU proizvoda poreklom s Krima i Sevastopolja”.

Sankcijama se zabranjuju i investicije na područja Krima i Sevastopolja, “što znači da Evropljani i kompanije sa sedištem u EU ne smeju kupovati zemljište ili preduzeća na Krimu, finansirati kompanije s Krima ili im pružati usluge”.

Pod udar sankcija, obrazloženo je u odluci Saveta ministara EU, dolaze i “turističke usluge na Krimu i Sevastopolju, a posebno evropski krstareći brodovi ne mogu da se ukotve u lukama na krimskom poluostrvu, osim u slučaju hitne potrebe”.

EU zabranjuje i “izvoz odredjene robe i tehnologije krimskim kompanijama ili za korišćenje na Krimu u transportu, telekomunikacijama i energetici, kao i koje se tiču istraživanja i proizvodnje nafte, gasa i ruda”.

“Tehnička podrška, posredovanje, gradjevinske ili inžinjering usluge vezane za infrastrukturu tih sektora takodje potpadaju pod sankcije”, navodi se u saopštenju.

I dodaje da “EU ostaje pri stavu osude ilegalnog prisajedinjenja Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije i pune primene politike nepriznavanja” tog čina.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike