U trendu

EU razmatra izmene Dablinskog sporazuma o azilu

Evropska komisija predstavila je danas u Briselu opcije revizije Dablinskog sporazuma o azilu, kako bi se posle više meseci pokušaja smanjio pritisak migrantske krize na zemlje južne Evrope.

Sporazum iz Dablina godinama je na meti kritika, jer predvidja da o zahtevu za azil odlučuje država EU na čiju je teritoriju azilant prvo kročio.

Iznenadni i masovni talas migranata i više od 1,25 miliona zahteva za azil podnetih tokom prošle godine, pokazali su da takva rešenja imaju mnogo slabosti, jer vrše pritisak na zemlje „prvog ulaska“, najčešće Italiju i Grčku, koja se još bori za izlazak iz ekonomske krize.

Prema diplomatskim izvorima iz EU, Evropska komisija predložiće dve mogućnosti za reviziju Sporazuma.

Prva opcija oslanja se na postojeći sistem, po kojem je za odlučivanje o zahtevu za azil nadležna zemlja prvog ulaska azilanta, ali predvidja i pomoćni mehanizam „relokalizacije“ za slučaj masovnijeg priliva migranata, sa kojim se Evropa trenutno suočava.

U okviru procedure relokalizacije uvedene 2015. godine, oko 160.000 izbeglica trebalo je da bude proporcionalno rasporedjeno u zemljama EU, ali je do sada obradjeno svega 1.111 zahteva za azil.

Prednost tog rešenja, prema navodima iz istih izvora, jeste u boljem kontrolisanju granica zemlje prvog ulaska i spoljnih granica same EU.

Druga mogućnost je uvodjenje sistema kvota, koji bi najviše odgovarao Nemačkoj i Švedskoj, zemljama koje su od septembra prošle godine primile najveći broj migranata.

Evropski komesar za izbeglice Dimitris Avramopulos priznao je nedavno da bi trebalo pronaći pravednije rešenje za raspodelu tereta migrantske krize, pošto je nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila da je Dablinski sporazum neodrživ u postojećem obliku.

Francuski predsednik Fransoa Oland pozdravio je u današnjem intervjuu za nemački dnevni list Bild napore Nemačke u prihvatanju izbeglica i ocenio da Evropa mora očuvati (Šengenski) sistem slobodnog kretanja, kako ne bi došlo do ponovnog uvodjenja nacionalnih granica i povratka na početak istorije.

Brisel takodje razmatra i transformisanje Evropskog biroa za pomoć tražiocima azila u supranacionalno telo koje bi postupalo po zahtevima za azil, po uzoru na Francuski biro za zaštitu izbeglica i lica bez državljanstva (OFPRA), navode izvori bliski EU.

Konačni tekst predloga revizije najavljen je za kraj juna.

Primena sporazuma EU i Turske o zaustavljanju priliva migranata u Evropu počela je u ponedeljak vraćanjem u Tursku svih ilegalnih migranata koji su stigli na grčka ostrva posle 20. marta, uključujući i tražioce azila iz Sirije.

Visoki komesarijat UN za izbeglice ocenio je nezakonitim vraćanje tražilaca azila u Tursku.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer rekao je u utorak da bi Nemačka sredinom maja mogla da privremeno smanji pojačanu kontrolu svojih granica koja važi od septembra prošle godine, ako bi priliv migranata nastavio da se smanjuje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar