U trendu

EU rešena da sačuva sporazum, Iranski mediji: Odluka nelegalna i nelegitimna

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini danas je pozvala međunarodnu zajednicu da se drži nuklearnog sporazuma sa Iranom uprkos objavi američkog predsednika Donalda Trampa da se SAD povlače iz tog sporazuma i da će ponovo uvesti sankcije Teheranu.

„Posebno sam zabrinuta zbog najave novih sankcija“, saopštila je Mogerini, prenosi Rojters.

„EU je rešena da očuva sporazum“, rekla je Mogerini o sporazumu koji su svetske sile postigle sa Teheranom 2015.

„Zajedno sa ostatkom međunarodne zajednice, mi ćemo očuvati taj nuklearni sporazum“, dodala je ona.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je ranije danas da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da će ponovo uvesti sankcije Iranu, i to „najvišeg stepena“.

Makron: Radićemo na širem sporazumu o Iranu

Francuska, Nemačka i Velika Britanija žale zbog odluke SAD da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, poručio je večeras francuski predsednik Emanuel Makron i dodao da je odlukom SAD doveden u pitanje režim neširenja nuklearnog oružja.

Makron je poručio da će Francuska raditi na širem sporazumu, koji obuhvata nuklearne aktivnosti Irana, programe za razvoj balističkih raketa i regionalne aktivnosti.

„Radićemo zajedno na širem okviru, koji pokriva nuklearnu aktivnost, period nakon 2025, balističku aktivnost i stabilnost na Bliskom istoku, naročito u Siriji, Jemenu i Iraku“, naveo je Makron na svom nalogu na Tviteru.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je prethodno danas da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da će ponovo uvesti sankcije Iranu, i to „najvišeg stepena“.

Iranski mediji: Tramp „ruši“ međunarodni sporazum

Iranska državna televizija ocenjuje da je odluka američkog predsednika Donalda Trampa da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom „nelegalna, nelegitimna i da podriva međunarodne sporazume“.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je prethodno danas da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da će ponovo uvesti sankcije Iranu, i to „najvišeg stepena“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.