najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

EU: Sankcije za one koji podržavaju Asada

Evropska unija namerava da zauzme odlučniji stav po pitanju sukoba u Siriji i upozori sve saveznike režima sirijskog predsednika Bašara al Asada, uključujući i Rusiju, da bi mogli da se suoče sa eventualnim sankcijama ako se nastave zlodela u Alepu.

„Evropski savet osuđuje napade sirijskog režima i njegovih saveznika, naročito Rusije, na civile u Alepu“, stoji u nacrtu zaključka samita u koji je agencija AFP imala uvid.

Šefovi država i vlada, kako prenosi agencija, zahtevaju „hitno okončanje neprijateljstava i obnavljanje kredibilnog političkog procesa pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija“.

U nacrtu dokumenta se dodaje da odgovorni za kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava moraju da budu pozvani na odgovornost.

U odnosu na nacrt od srede, sada je ubačena još jedna rečenica o pretnji sankcijama.

„EU razmatra sve opcije, uključujući sankcije protiv pojedinaca ili organizacija koje podržavaju režim, ako se zlodela nastave“.

Slična rečenica može se naći u izjavi šefova diplomatija EU koja je usvojena u ponedeljak, ali se pretnja sankcijama tu odnosila samo na sirijske državljane.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike