U trendu

EU se vraća aktivnoj integraciji Balkana

Odluka Brisela da do kraja godine počne pregovore sa Srbijom o ulasku u EU, označava povratak EU politici aktivnih integracija Balkana u svoje redove, ocenjuje danas moskovski dnevnik Komersant.
 
List u članku pod nazivom „EU se vraća na Balkan da tamo ne bi došla Rusija“, piše da sporazum Beograda i Prištine potpisan krajem avgusta, nije samo važan korak ka normalizaciji odnosa.

Dnevnik navodi izjavu bivšeg ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića da je Srbija faktički stupila na put priznanja kosovske nezavisnosti.

Pitanje priznanja nezavisnosti Kosova, kako su već stavljali do znanja u Briselu, postaviće se pred Srbiju uoči prijema u EU, navodi list. 

Dnevnik piše da se EU za sada složila s početkom pregovara o ulasku. „Ali, to nije samo dugoočekivani signal za samu Srbiju. Odluka EU, koja je poslednjih godina bila prezasićena proširenjem, znači njen povratak politici aktivnog uključivanja balkanskih zemalja u svoje redove“, ocenjuje list.

„Među ključnim razlozima povratka interesa EU za Balkan navodi se rast uticaja Rusije u regionu“, piše Komersant i navodi da je to izjavio i ministar za evrointegracije Kosova Bekim Čolaku.

List dodaje da tu tezu indirektno potvrđuje i „borba za Srbiju koja se u poslednje vreme aktivirala između Rusije i Zapada kao i sukobi između njih u drugim balkanskim državama“.

Komersant piše da je na novo zbližavanje Beograda i Brisela, Moskva „spolja odreagovala mirno“, te da je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno izjavila da je sporazum Beograda i Prištine i moguć skori početak pregovora Srbije i EU – deo suverene politike Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.