U trendu

EU: Sporazum o nuklearnom programu Irana poštovan uprkos sankcijama

Evropska unija (EU) ocenila je danas da sve strane poštuju sporazum o iranskom nuklearnom programu, uprkos novim sankcijama koje su SAD uvele Iranu.

„U ovoj fazi verujemo da sve strane sprovode obaveze u skladu sa sporazumom“, izjavila je portparolka EU Ketrin Rej i dodala da se očekuje nastavak primene sporazuma postignutog 2015. izmedju Irana i šest velikih sila.

Američki Kongres je velikom većinom usvojio nedavno zakon kojim su uvedene nove sankcije Iranu, Rusiji i Severnoj Koreji.

Iranu su sankcije uvedene zbog balističkog programa, ljudskih prava i podrške Teherana grupama poput libanskog Hezbolaha ili palestinskih grupa koje SAD smatraju terorističkim.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednosti Federika Mogerini, koja predvodi zajedničku komisiju za nadgledanje primene sporazuma, u subotu putuje u Teheran gde će predsednik Irana Hasan Rohani podneti zakletvu u parlamentu posle pobede na predsedničkim zborima održanim u maju.

Sporazum o nuklearnom programu postignut je 14. jula 2015. godine izmedju Irana i šest svetskih sila – SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike