U trendu

EU – Srbija: Odobreno poglavlje 20

Srbija u ponedeljak otvara poglavlja 26 i 20 u pristupnim pregovorima sa EU, i zvanično je danas potvrđeno na sastanku ambasadora država članica EU u Briselu.

Posle jučerašnjeg konsenzusa predstavnika 28 država članica u okviru radne grupe Saveta EU za proširenje oko zajedničke evropske pozicije za otvarnje poglavlja 20 u pregovorima sa Srbijom, danas su to, bez dalje rasprave, potvrdili i evropski ambasadori.

Malta kao predsedavajuća članica Savetom EU zakazala je za ponedeljak 27. februar Međuvladinu konfernciju Srbije i EU.

Srbija će na konferenciji otvoriti danas potvrđeno poglavlje 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici i već duže vreme spremno poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju.

Očekuje se da će poglavlje 26 biti odmah i privremeno zatvoreno obzirom da u tim oblastima nema zajedničkih EU kriterijuma, odnosno merila za zatvaranje.

Diplomatski izvori u Briselu očekuju da bi Srbija tokom 2017. trebalo da otvori između 6 i 7 poglavlja raspoređenih na više Međuvladinih konferencija.

U Beogradu najavljuju da će tehnički za otvaranje biti spremno desetak poglavlja, ali da će brzina njihovog otvaranja zavisti ne samo od spremnosti Srbije već i od političke volje zemalja članica EU.

Srbija je, zaključno sa potvrđenim poglavljima 20 i 26, u dosadašnjim pregovorima otvorila osam, a privremeno zatvorila dva od ukupno 35 poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar