najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

EU traži od Srbije rezultate u reformama

Evropska unija (EU) smatra da Srbija mora postići rezultate u reformama vladavine zakona, jačanju pravosudja i borbi protiv korupcije, a postepeno mora usaglasiti svoju spoljnu politiku s bezbednosnom i spoljnom politikom EU, istaknuto je u “Prioritetima zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU” koje su danas u Luksemburgu podržali šefovi diplomatija Unije.

Kako se navodi, ta obaveza predstoji Srbiji posle otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu u EU.

“EU ohrabruje Srbiju da iskoristi pozitivan zamah napred i ojača zakonodavne reforme i njihovu punu primenu na ključnim poljima pravosudja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode izražavanja i medija”, stoji u dokumentu koji je ministrima EU podnela na razmatranje visoka predstavnica Federika Mogerini.

Posebna pažnja, kako se dodaje, treba da bude posvećena temeljnim pravima, uključujući “najranjivije” grupe i manjine.

U dokumentu se navodi da posle vanrednih izbora, na kojima je premijer Aleksandar Vučić dobio “jasnu podršku za politiku integracije u EU”, nova vlada treba da se usredsredi na ključne reforme.

Takodje će biti važno da Srbija zadrži konstruktivan stav prema svim susedima i ostane angažovana u inicijativama regionalne saradnje, dok će EU i dalje pozivati Srbiju da se postepeno usaglasi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu sa Okvirom za pregovore EU o članstvu sa Srbijom”, navedeno je u dokumentu.

Dodaje se da “proces normalizacije odnosa izmedju Beograda i Prištine, odnosno dijalog uz podršku EU, mora biti u dobroj veri nastavljen tokom 2016. godine, a sporazume u dijalogu moraju sprovesti obe strane”, što je važno za njihov napredak ka EU.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike