U trendu

EU traži odustajanje od referenduma

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker pružio je Grčkoj ponudu u poslednji čas kako bi ta zemlja ipak mogla da sklopi sporazum s kreditorskom trojkom o dobijanju međunarodne finansijske pomoći.

Zvaničnik Evropske unije, koji je zbog osetljive prirode pregovora želeo da ostane anoniman, nazvao je Junkerov gest „nekom vrstom ponude u poslednji čas“ pred današnji istek važenja programa finansijske pomoći.

Atina je, takođe danas, dužna da plati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 1,6 milijardu evra.

Ono što je Junker ponudio jeste da grčki premijer Aleksis Cipras uputi pismo njemu i ostalim vođama EU u kojem će navesti da prihvata ponudu koja je bila na pregovaračkom stolu prošlog vikenda.

Od Ciprasa se takođe traži da odustane od referenduma zakazanog za 5. jul, na kome bi se građani Grčke izjasnili o uslovima kreditora.

Cipras je pozvao građane da na referendumu glasaju protiv predloga kreditorske trojke: Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije.

On je juče takođe rekao da MMF-u neće biti plaćeno, ako se ne postigne sporazum s kreditorima o produžetku programa pomoći Grčkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.