U trendu

EU u OEBS: Zlodela RUS u Ukrajini veća po obimu i prirodi

BEČ – EU je na današnjem sastanku Stalnog saveta OEBS u Beču pozdravila prvi međunarodni izveštaj o potencijalnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti počcinjenim tokom sukoba u Ukrajini uz konstataciju da izveštaj „identifikuje kršenja sa obe strane“, ali da su „kršenja koja je počinila Ruska Federacija daleko veća po obimu i prirodi“.

U saopštenju delegacije EU u OEBS-u navodi se da izveštaj profesora Volfganga Benedeka, prof. dr Veronike Bilkove i prof. Marka Sasolija prikazuje ”užasavajuću i razornu stvarnost jasnih obrazaca kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane ruskih oružanih snaga”, ukljucujući i kršenje međunarodnog humanitarnog prava vojne okupacije.

„Misija je pronašla verodostojne dokaze koji sugerišu da su takva kršenja, čak i najosnovnijih ljudskih prava kao što su pravo na život, zabrana torture i drugih okrutnih, nehumanih i ponižavajućih postupaka i kažnjavanja, počinjena uglavnom u oblastima pod efektivnom kontrolom Rusija ili u entitetima pod ukupnom kontrolom Rusije“, navodi se u saopštenju EU.

Dodaje se da izveštaj identifikuje i nasilne akte kao što su ciljana ubistva ili otmice civila, uključujući novinare i lokalne zvaničnike i pozdravlja poziv na dalju istragu i utvrđivanje individualne krivične odgovornosti za ratne zločine.

”Neće biti nekažnjivosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Posebno smo šokirani i zgroženi prijavljenim masovnim zločinima koje su počinile ruske oružane snage u Buči i Borođanki, kao i u Irpenu, Hostomelu, Ivankivu i drugim mestima koja je sada oslobodila Ukrajina. Snažno osuđujemo tekuću užasnu opsadu Mariupolja i stalno granatiranje drugih mesta, uključujući i Harkov”, poručuju iz EU.

Dodaje se da će EU podržati sve mere za određivanje odgovornosti počinilaca ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti bilo da se radi o ”državanim zvaničnicima ili vojnim liderima”.

Iz EU su ponovili poziv Ruskoj federaciji da ”odmah i bezuslovno” prekine vojna dejstva i povuče sve svoje trupe sa cele teritorije Ukrajine, a Belorusiji da prestane da ”omogućava rusku agresiju” dozvoljavajući ruskim oružanim snagama da koriste njenu teritoriju.

U EU navode da su se sa ovakvim stavom o prvom međunarodnom izveštaju o potencijalnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti počcinjenim tokom sukoba u Ukrajini saglasile i zemlje kandidati Crna Gora, Albanija i Severan Makedonija, kao i članice OEBS, Ukrajina, Gruzija i Moldavija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar