U trendu

EU: Udruženje albanskih opština ne povezivati sa ZSO

Evropska komisija je danas stavila do znanja da je sporazum o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu rezultat dijaloga Beograd-Priština i da se to ne može dovoditi u vezu s izjavom predstavnika albanske manjine u Preševu i Bujanovcu da su u te dve opštine proglasili svoje udruženje.

Srbija jedino ima obavezu da poštuje odredbe konvencija Saveta Evrope o zaštiti manjina i Evropske povelje o zaštiti regionalnih i manjinskih jezika, izjavila je portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Ona je time odgovorila na pitanje kako Evropska unija gleda na izjavu predstavnika albanske manjine u Preševu i Bujanovcu da su stvorili udruženje opština s albanskom etničkom većinom po uzoru na stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Upitana da li je to pitanje ikad pominjano tokom dijaloga Beograd-Priština, u kojem posređuje EU, i kakav je stav Evropske komisije, Maja Kocijančič je odgovorila da se „veoma dobro zna da je Zajednica/Udruženje opština sa srpskom većinom na Kosovu rezultat veoma specifičnih pregovora u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“.

„Kad je reč o albanskoj manjini u Srbiji“, naglasila je portparolka Kocijančič, „Srbija se obavezala da će primeniti politiku u odnosu na nacionalne manjine u skladu sa obavezama iz konvencija Saveta Evrope o zaštiti etničkih manjina i Evropske povelje o zaštiti regionalnih ili manjinskih jezika, između ostalog,  i nadamo se da će to biti sprovođeno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.