U trendu

EU: Uprkos finansiranju vlasti BiH nisu rešile pitanje Bire

BRISEL – Evropska unija saopštila je večeras povodom migrantske krize u BiH, nakon što je zatvoren migrantski kamp Lipa, da „vlasti nisu uspele da realizuju preseljenje u Biru koja je prethodno ispražnjena i ostaje neiskorištena uprkos kontinuiranom finansiranju Evropske unije“.

U saopštenju se ukazuje da postoje svi preduslovi za izmeštanje izbeglica i migranata iz Lipe u prihvatni centar Bira u Bihaću, koji su utvrđeni odlukama Veća ministara BiH o lokaciji Lipa, prihvatnom centru Bira, nacionalnim Planom mera i aktivnosti, kao i u odredbama Zakona o strancima i Zakona o azilu.

Navodi se da „neuspeh vlasti Unsko-sanskog kantona da deluju pokreće pitanja u kontekstu vladavine prava i direktno doprinosi humanitarnoj i sigurnosnoj krizi“, prenose Nezavisne.

Pozvali su vlasti da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar Bira u Bihaću kao privremeno rešenje.

U saopštenju se podseća da je Evropska unija u više navrata izražavala zabrinutost povodom situacije po pitanju migracija i pojavi humanitarne krize u zemlji i da je obezbeđena podrška za sve resorne vlasti u iznalaženju, definisanju i pregovorima o mogućim rešenjima.

Dodaje se da je Evropska unija pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku Bosni i Hercegovini za bolje upravljanje migracijama i azilom kao i pomoć građanima u suočavanju sa ovom izazovnom situacijom.

„Nedavno je Evropska komisija usvojila paket pomoći od dodatnih 25 miliona evra sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama. Evropska unija i njeni partneri nastavljaju da pomažu i ublažavaju uslove u kojima borave izbeglice i migranti van smeštaja“, zaključuje se u saopštenju.

Građani Bihaća i večeras su se okupili pred nedavno zatvorenim Prihvatnim centrom „Bira“, gde već više od 70 dana protestuju, kako bi sprečili povratak migranata i izbeglica u taj migracioni centar u centru grada.

Prethodno je u migrantskom kampu Lipa kod Bihaća izbio požar nakon što su ga napustili predsatvnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i to pošto je saopšteno da će centar biti zatvoren.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.