U trendu

EU uvela sankcije prvoj dami i potpredsednici Nikaragve

BRISEL – Evropska unija uvela je sankcije prvoj dami i potpredsednici Nikaragve Rosario Muriljo i sedmorici drugih visokih zvaničnika optuženih za ozbiljna kršenja ljudskih prava ili podrivanje demokratije.

EU je u saopštenju navela da su sankcije, koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja po Evropi, usmerene na pojedince i osmišljene na ovaj način da ne naškode stanovništvu Nikaragve ili ekonomiji Nikaragve, preneo je birtanski list „Gardijan“ .

U poslednja dva meseca policija u Nikaragvi uhapsila je i privela više od 20 opozicionih ličnosti i nekoliko kandidata koji su mogli da budu protivkandidati predsedniku Danijelu Ortegi na izborima koji treba da budu održani 7. novembra.

Ortega (75) tvrdi da su ulični protesti u zemlji aprila 2018. bili deo organizovanog pokušaja državnog udara uz stranu podršku.

On traži četvrti uzastopni mandat na izborima.

Većina uhapšenih držana je na nepoznatim lokacijama i bez pristupa advokatima.

Muriljo (70) igra centralnu ulogu u Orteginoj vladi, delujući kao de fakto šef osoblja, glavni portparol i mikromenadžer čije je odobrenje potrebno za svaki ministarski intervju ili nacrt politike.

Ovom odlukom ukupan broj nikaragvanskih zvaničnika koji su predmet sankcija EU iznosi 14.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar