U trendu

EU uveo sankcije za još osam pojedinaca iz Irana i Iran Broadkasting

BRISEL – Savet EU danas je odlučio da uvede restriktivne mere za dodatnih osam pojedinaca i jedan entiteta, odgovornih za ozbiljna kršenja ljudskih prava u Iranu.

“Savet posebno sankcioniše pripadnike pravosuđa, odgovorne za izricanje smrtnih kazni u nepravičnim suđenjima i za mučenje osuđenika”, saopštio je Savet Unije.

Navedeno je da su sankcionisani i konzervativni sveštenici koji potkopavaju slobodu devojaka i žena ili propagiraju mržnju prema ženama.

Sankcionosani su i član iranskog parlamenta i portparol kulturne komisije, portparol štaba za zagovaranje prava i zabranu zla sa liste EU, Vrhovni savet kulturne revolucije, telo koje je promovisalo nekoliko projekata koji potkopavaju slobodu devojaka i žena i diskriminišu manjine.

Na listi sankcija je i šef za kulturna pitanja i evoluciju politike u Islamskoj Republici, kao i državna televizija Iran Broadcasting (IRIB), koja je emitovala iznuđena priznanja stranih talaca tokom protesta prošle i ove godine.

Restriktivne mere sada važe za ukupno 204 fizička i 34 pravna lica. One se sastoje od zamrzavanja sredstava, zabrane putovanja u EU i zabrane stavljanja sredstava ili ekonomskih resursa na raspolaganje onima koji su navedeni.

Na snazi je i zabrana izvoza u Iran opreme koja bi se mogla koristiti za unutrašnju represiju i opreme za praćenje telekomunikacija.

“Evropska unija i njene države članice pozivaju iranske vlasti da zaustave nasilno gušenje mirnih protesta, da prestanu sa proizvoljnim pritvaranjima kao sredstvo za utišavanje kritičnih glasova i da oslobode sve nepravedno pritvorene. EU poziva Iran da prekine praksu izricanja i izvršavanja smrtnih kazni demonstrantima, da poništi izrečene smrtne kazne, kao i da svim pritvorenicima obezbedi odgovarajući postupak. EU takođe poziva Iran da prekine uznemirujuću praksu pritvaranja stranih civila u cilju ostvarivanja političke koristi”, naglašava Savet.

Prethodnih pet paketa sankcije EU datiraju od 17. oktobra, 14. novembra, 12. decembra prošle i 23. januara i 20. februara ove godine.

Sve odluke su objavljene u Službenom listu EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar