najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

EU za blokadu makedonsko-grčke granice

Lideri Evropske unije razmatraju „drastičan plan za obustavljanje navale imigranata preko Balkana“ i potpunu blokadu makedonske granice s Grčkom, tako da i grčke vlasti budu prisiljene da hitno porade na zaštiti spoljnih granica Unije, tvrdi danas britanski list Fajnenšel tajms.

Londonski dnevnik navodi da o tome u ponedeljak mogu raspravljati ministri unutrašnjih poslova EU i dodaje da su i Evropska komisija i, ključno zainteresovana Nemačka, spremne da podrže predlog Slovenije da se situacija bitno preokrene tako što će se pomoći vladi u Skoplju da zatvori granicu s Grčkom i tako spreči nekontrolisani priliv imigranata.

O tom slovenačkom predlogu i zamislima da se na dve godine stavi van snage šengenski prostor bez granica u slučaju „trajne ozbiljne nefunkcionalnosti“, su u sredu već razmenili mišljenja ambasadori misija zemalja članica EU u Briselu, koji su pripremili dnevni red zasedanja ministara unutrašnjih poslova EU, u ponedeljak u Amsterdamu, s ključnom temom priliva migranata preko „zapadnobalkanskog puta“.

Ove tvrdnje se nadovezuju na vesti iz Ljubljane da je mađarski premijer Viktor Orban, koji je u poseti Sloveniji, podržao predlog slovenačkog premijera Mire Cerara, upućen vodjama EU i liderima država Zapadnog Balkana, da se „direktnom pomoći vladi u Skoplju izdejstvuje bitno ojačanje nadzora na granici s Grčkom kako bi se zaustavio priliv neregularnih imigranata“.

Cilj ove mere bi bio, predočio je Cerar, da se „u roku od par dana osetno ublaži pritisak imigranata na Zapadni Balkan“, kako su preneli slovenački i neki drugi mediji u EU.

Slovenački premijer je takodje naglasio da ovakve temeljite mere za obustavljanje navale imigranata koju više nisu u stanju da savladaju zemlje na zapadnobalkanskom putu, kao ni Austrija i Nemačka, moraju biti propraćene odlučnim koracima da se Turska privoli da, saglasno dogovoru s EU, zatvori svoje granice za i dalje nesmetani protok imigranata ka Evropi.

Otud je veliku pažnju zvaničnih krugova i javnosti u EU privukla izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da joj je turski premijer Ahmet Davutoglu, prilikom susreta u Berlinu, dao čvrsta uveravanja da će sve učiniti da se zaustavi neometani protok imigranata ka Evropi.

Kancelarka Merkel je naglasila da će u tom slučaju Turska dobiti od EU obećanu pomoć od tri milijarde evra, ali je predočila da to znači da se više nikako ne može dozvoliti da banke krijumčara budu te koje će odlučivati o prebacivanju migranata u Evropu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike