U trendu

EU za sankcionisanje turskih bušotina u Mediteranu

LUKSEMBURG, 14. oktobra ( Tanjug) – Savet EU ponovio je osudu nelegalnih bušenja koje Turska sprovodi u istočnom Mediteranu blizu Kipra i pozvao na definisanje mera protiv onih koji su uključeni u ove nelegalne aktivnosti.

”Savet se na osnovu već obavljenog pripremnog rada slaže da je uspostavljen okvirni režim restriktivnih mera usmerenih protiv fizičkih i pravnih lica odgovornih ili uključenih u ilegalnu aktivnost bušenja u cilju eksploatacije ugljovodonika u istočnom Mediteranu, i poziva Visokog predstavnika i Komisiju da predstaviti predloge u tom smislu”, navodi se u zaključcima Saveta EU.

Šefovi EU diplomatija su na sastanku u Luksemburgu još jednom potvrdili svoju solidarnost s Kiprom i podsetili da se razgraničenje ”ekskluzivnih ekonomskih zona i kontinentalnog pojasa treba rešavati dijalogom, u dobroj veri, uz puno poštovanje međunarodnog prava i u skladu s načelom dobrosusedskih odnosa.”

EU je zbog nelegalnih aktivnosti Turske u potrazi za gasom i naftom u istočnom Mediteranu već suspendovala pregovore sa Ankarom o Sporazumu o vazdušnom saobraćaju i do daljeg odložila sastanke dijaloga na visokom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.